De prothese

Bestaat er verschil tussen de ene en de andere prothese? “Er zijn verschillende soorten prothesen, bijvoorbeeld heel lichte en iets zwaardere. Ook de manier waarop ze aan het lichaam worden bevestigd, verschilt. Voor die bevestiging bestaan verschillende praktische oplossingen, afhankelijk van het amputatieniveau. Soms wordt de koker aan een heupgordel bevestigd, maar vaak kan die achterwege blijven. In overleg met de revalidatiearts en de gebruiker wordt beslist welk type of model het gaat worden.” Een beenprothese bestaat uit de volgende onderdelen: o De stompkoker. Deze wordt nauwkeurig op maat gemaakt aan de hand van een gipsmodel. Soms ervaart de patiĆ«nt dit gipsen de eerste keer als vervelend. Achteraf blijkt dat allemaal erg mee te vallen.

prothese voor een bovenbeengeamputeerde

  • Het kniegewricht. Wanneer de amputatie boven de knie wordt uitgevoerd, zal er altijd een kniegewricht aangebracht worden, zodat de prothese bij het zitten als een normaal been gebogen kan worden.
  • Het enkelgewricht. Soms wel, soms niet beweegbaar.
  • De voet. Al of niet met tenen. De laatst genoemde drie onderdelen worden door een gespecialiseerde fabriek gemaakt. De prothesebouwer zorgt ervoor dat uit de verschillende onderdelen een optimaal functioneel geheel ontstaat.

prothese voor een onderbeengeamputeerde

Praktische raadgevingen Er zijn verschillende soorten prothesen. Probeert u er eerst achter te komen, wat er allemaal ‘te koop’ is. Overigens hoeft het duurste en het nieuwste niet allemaal het beste te zijn. In overleg met de revalidatiearts en de prothesemaker moet worden gezocht naar de prothese die zo goed mogelijk past bij uw lichaam en de omstandigheden.
De keus van de schoenen

Ook de keus van de schoenen is belangrijk. Deze moeten veerkrachtig zijn en stroeve zolen hebben, zodat u makkelijk loopt en niet uitgljdt. De hakhoogte van uw schoenen moet steeds dezelfde zijn. Bij uw eerste bezoek aan de prothesewerkplaats moet u een paar schoenen meenemen. De prothesemaker heeft uw schoenen namelijk nodig om de prothese te kunnen maken. Hij moet zorgen dat de prothese vast in uw schoen past en hij houdt rekening met de hakhoogte van de schoenen die u draagt.