Defensie beboet na ongevallen met amputatie als gevolg

De arbeidsinspectie heeft Defensie twee keer een boete opgelegd van € 36.000,- vanwege het overtreden van de Arbowet. De inspectie is tot dit besluit gekomen doordat er in de afgelopen jaren twee militairen ernstig gewond zijn geraakt na ongevallen.

Een militair verloor een testikel nadat een kogel werd afgevuurd bij het schoonmaken van een wapen op de schietbaan. De kogel schoot in zijn bovenbeen en teelbal die vervolgens geamputeerd moest worden.

Een andere militair verloor zijn pink en een deel van zijn wijsvinger. De munitie-expert probeerde een scherpe granaat om te bouwen tot oefen granaat maar gebruikte daar een gewone handzaag voor en droeg geen bescherming. De inspectie heeft geconcludeerd dat dit al vele malen eerder op deze manier is gebeurd.

Dit blijkt uit stukken die De Telegraaf in handen heeft gekregen van de Inspectie. Ook enkele van onze leden zijn geamputeerd vanwege een bedrijfsongeval, dat soort dingen gebeuren soms helaas. Maar dat het ook bij onze overheid gebeurd en dat deze specifieke zaken zo makkelijk voorkomen hadden kunnen worden, vinden wij een erg kwalijke zaak. Ons inziens is de boete van € 36.000,- per ongeval ook aan de lage kant. Dit zijn slechts de gevallen waarbij het echt fout is gegaan maar het gaat hier om een structureel probleem. We hopen met heel ons hart dat Defensie hier van leert en de problemen aanpakt.

Geef een antwoord